Een omvormer is essentieel voor het gebruik van zonnepanelen. Zijn taak is om de gelijkstroom die door de panelen wordt opgewekt, om te zetten in wisselstroom die uw huishoudelijke apparaten kunnen gebruiken. Er zijn twee soorten omvormers – parallel- en serieschakeling. Maar welke is beter?

Wat is een omvormer zonnepanelen?

Een omvormer zonnepanelen is een apparaat dat de stroom vanuit een zonnepaneel omzet in stroom die geschikt is voor het net. Dit is nodig omdat zonnepanelen werken met gelijkstroom (DC), terwijl het elektriciteitsnet werkt met wisselstroom (AC). Omvormers kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: parallel- en serieschakeling.

De verschillende types van omvormers zonnepanelen

De verschillende types van omvormers zonnepanelen:

Er zijn twee belangrijke soorten omvormers voor zonnepanelen: de string-type en de micro-omvormer. String-type omvormers worden meestal gebruikt in grootschalige, professionele PV-systemen. Micro-omvormers zijn beter geschikt voor kleinere systemen, zoals die in huizen of kantoren.

Voordelen en nadelen van een omvormer zonnepaneel

Een omvormer zonnepaneel heeft verschillende voordelen en nadelen. Voordelen zijn onder andere dat ze eenvoudig te installeren zijn, weinig onderhoud nodig hebben en een goede energie-efficiency bereiken. Nadelen zijn echter dat ze duurder zijn dan traditionele zonnepanelen en dat er meer elektronica betrokken is bij de werking ervan, wat kan leiden tot problemen met de stabiliteit.

Welke soorten panelen moet ik kiezen?

Als u zonnepanelen installeert, moet u ook een omvormer kiezen. Er zijn twee soorten omvormers: parallel- en serieschakeling. Wat is het verschil tussen deze twee en welke moet u kiezen?

In een parallelomvormer zijn de panelen in een paralelle schakeling verbonden. Dit betekent dat elk paneel zijn eigen omvormer heeft. Dit is ideaal als er iets misgaat met één van de panelen, want dan hoeft alleen die omvormer vervangen te worden. Een nadeel van parallelomvormers is dat ze duurder zijn dan serieschakelingomvormers.

Een serieschakelingomvormer schakelt de panelen in een seriële schakeling. Dit betekent dat alle panelen dezelfde spanning hebben en één gemeenschappelijke omvormer gebruiken. Als er iets misgaat met één van de panelen, werkt dit nadelig door op alle andere panelen. Serieschakelingomvormers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *